Näyttelyt Näyttelyt

Dream. 10.2.-27.5.2017

Dream-näyttely on seikkailu unien, unelmien ja mielikuvituksen maailmaan, jossa istutaan äänikaapissa, hoidetaan lintuja sairaalassa ja juhlamekko on tehty nenäliinoista. Näyttely rohkaisee irrottautumaan totutuista toimintatavoista ja ajattelumalleista ja heittäytymään sattumusten vietäväksi.

Unella ja unelmilla on tärkeä merkitys ihmisen elämässä. Uni on lepoa, mutta myös jotain mystisempää. Unessa kohtaamme maailman, joka on epäjohdonmukainen ja jossa kaikki on mahdollista. Myös unelmoidessamme haaveilemme asioista, jotka voivat tuntua mahdottomilta.  Kyky unelmoida vie eteenpäin. Unelmien kautta mahdotonkin voi toteutua.

Taide tarjoaa mahdollisuuden käsitellä unia ja alitajuntaa. Siitä tunnetuimpana esimerkkinä on surrealismi, joka toimi vastalauseena järkiperäiselle taiteelle. Myös tässä näyttelyssä liikutaan vapaana järjen  ja esteettisten sääntöjen rajoitteista, mielikuvitusta ja todellisuutta iloisesti sekoittaen. Teosten tunnelma vie unen ja unelmien maailmaan. Esillä on Kuopion taidemuseon kokoelmien teoksia 1980-luvulta nykypäivään niin suomalaisilta kuin ulkomaalaisiltakin taiteilijoilta. Mukana ovat mm. Eija-Liisa Ahtila ja Maria Ruotsala, Jean-Michel Alberola, Jukka Huhtala, Aarne Jämsä, Harri Larjosto, Silja Rantanen,  Risto Suomi, Katri Suonio, Barbara Tieaho, Anne Tompuri, Marianna Uutinen ja Tarja Wallius.

Flooran päivät 18.3.-31.8.2017Kevään aikana Kuopion taidemuseossa nähdään kukkaloistoa museon omista kokoelmista. Flooran päivät on näyttely, jossa värikkäät kukka-asetelmat, kimput ja niittykasvit hehkuvat runsaina ja monimuotoisina.

Esillä on nelisenkymmentä teosta suomalaisilta taiteilijoilta eri vuosikymmeniltä. Erityisen huomion näyttelyssä saavat kuopiolaisen Johan Fredrik Tuhkasen (1862-1944) kukkamaalaukset 1920- ja -30-luvuilta. Hän maalasi kotiympäristönsä kasveja;  krasseja ja voikukkia pihamaalla,  kukka-asetelmia ja kaktuksia ikkunalaudalla.

Ruusut, liljat ja orvokit ovat olleet kestosuosikkeja myös tämän päivän taiteilijoiden kukkakuvastossa,  josta esimerkkinä näyttelyssä  on mm.  Anna Kaarina Nenosen ja Johanna Koistisen teoksia. Perinteisten tekniikoiden ohella nähdään myös Kirsi Pitkäsen ja Kristiina Korpelan kukka-aiheisiavideoita.

Kukilla on ollut symbolisia merkityksiä taiteessa jo Antiikin ajoista lähtien. Myös kasvien kristillisellä symboliikalla on vahva perinne, esim. valkoinen lilja Neitsyt Marian puhtauden vertauskuvana on paljon käytetty. 1600-luvulla kukka-asetelmista tuli hollantilaisen taiteen erikoisuus, jonka suosio levisi muuallekin. Mutta 1800-luvulle tultaessa kukkataide katsottiin vähempiarvoiseksi lajityypiksi, jota pidettiin soveliaana naistaiteilijoille. Vuosisadan lopulla ranskalaisen ulkoilmamaalauksen ja impressionismin myötä kukat nousivat taas otollisiksi kuvauskohteiksi väriteorioita, tila- ja valovaikutelmia tutkittaessa. Claude Monet'n lumpeet ja Vincent van Goghin auringonkukat ovat länsimaisen taiteen klassikkoteoksia.

Taiteilijan matkassa 17.5.2013 alkaen

Kuopion taidemuseon uudessa perusnäyttelyssä kuljetaan Taiteilijan matkassa. Matka alkaa
Fridolf Weurlanderin ja Ferdinand von Wrightin kuvaamista Pohjois-Savon idyllisissä maisemista menneen Kuopion katujen kautta kohti nykypäivää. Maisemia ihaillessa bongaillaan lintuja, joita von Wrightin veljesten, Matti Karppasen, J.Fr. Tuhkasen ja muiden lintumaalareiden pensseleistä on lennähtänyt taivaalle kokonainen parvi.

Matka paikallisista maisemista jatkuu kohti kansallisromantiikan jylhiä näköaloja ja Halosten
taiteilijasuvun talvikuvauksia. Matkan varrella luodaan katsaus symboliikkaan ja suomalaisen
taidegrafiikan uranuurtajien Akseli Gallen-Kallelan ja Hugo Simbergin teoksiin. Liikuttaessa kohti Eurooppaa väripaletti kirkastuu ja maalaustelineet siirretään ateljeista ulkoilmaan. Matkaa jatketaan valokuvataiteeseen ja nykypäivän metropoleihin.

Taiteilijan matkassa kuljetaan läpi muotokuvagallerian, joka tarjoaa peittelemättömiä ja intiimejä näkökulmia taiteilijoiden sisäiseen maailmaan. Matka jatkuu kohti kubismin kulmikkaita, hajotettuja muotoja ja ekspressionismin sisäisten tuntemusten ilmaisua. Marraskuun ryhmän taiteilijoista näyttelyssä tavataan mm. Tyko Sallinen, Anton Lindforss ja Ilmari Aalto. Matkan päätteeksi astutaan askeleet kohti abstraktia ilmaisua ja poliittisesti kantaa ottavaa 1970-luvun taidetta.

Tutustu Taiteilijan matkassa näyttelyyn liittyvään  opetusaineistoon.

Taiteilijan matkassa tehdään syvempää tuttavuutta taiteilija Juho Rissasen (1873-1950) kanssa. Kirjeiden, valokuvien ja luonnosten kautta tutustutaan tähän kansan keskeltä lähteneeseen savolaiseen kosmopoliittitaiteilijaan.