Näyttelyt Näyttelyt

Oi Maamme! 9.6.-16.9.2017

Oi maamme! -näyttely haastaa pohtimaan suhdetta 100-vuotiaaseen Suomeen. Sen ytimen muodostavat lyhytelokuvat, jotka kommentoivat suomalaisuuden myyttiä, mennyttä ja nykyisyyttä. Lyhytelokuvat pohjautuvat Ylen nostalgisiin vanhoihin filmeihin, joista taiteilijat Mika Taanila, Sami van Ingen ja Timo Wright sekä taiteilijaryhmä Tehonrakentajat ovat tehneet uusia teoksia. Samaan materiaalin ovat tarttuneet myös kansalaiset ympäri maan ja lopputuloksena on moniääninen kuva Suomesta ja suomalaisista.

Näyttely on osa Ylen itsenäisyyden juhlavuoden interaktiivista videotaideprojektia. Yle julkaisee osoitteessa yle.fi/oimaamme joka kuukausi vanhaa filmimateriaalia, josta kuka tahansa voi leikata omia lyhäreitä omilla välineillään. Sivuilta löytyvät myös ohjeet, sävellyspankki ja linkki äänitehosteisiin. Kaikki keinot ovat sallittuja: materiaalia saa käsitellä, tekstittää, dubata tai vaikka animoida miten ikinä taitaakin. Lopputulokset julkaistaan Yle Areenassa ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle, Yle. Tutustu Ylen Oi maamme -sivuilla näyttelyn taiteilijoihin ja lyhytfilmi-materiaaleihin:

Videotaiteen vallankumous? Kansalaisten videot valtasivat taidemuseon Kuopiossa (linkki)


Mediataiteilija Mika Taanila teki arkistomateriaaleista surullisen laulun (linkki)

Taiteilija Sami van Ingen: Taiteen opiskelu on ajattelun kehittämistä (linkki)

Taiteilija Timo Wrightille taide on aina poliittista (linkki)


Tehot irti! Näin taitelijakollektiivi nauraa tuottavuustavoitteille (linkki)

Flooran päivät 18.3.-2.9.2017Kevään aikana Kuopion taidemuseossa nähdään kukkaloistoa museon omista kokoelmista. Flooran päivät on näyttely, jossa värikkäät kukka-asetelmat, kimput ja niittykasvit hehkuvat runsaina ja monimuotoisina.

Esillä on nelisenkymmentä teosta suomalaisilta taiteilijoilta eri vuosikymmeniltä. Erityisen huomion näyttelyssä saavat kuopiolaisen Johan Fredrik Tuhkasen (1862-1944) kukkamaalaukset 1920- ja -30-luvuilta. Hän maalasi kotiympäristönsä kasveja;  krasseja ja voikukkia pihamaalla,  kukka-asetelmia ja kaktuksia ikkunalaudalla.

Ruusut, liljat ja orvokit ovat olleet kestosuosikkeja myös tämän päivän taiteilijoiden kukkakuvastossa,  josta esimerkkinä näyttelyssä  on mm.  Anna Kaarina Nenosen ja Johanna Koistisen teoksia. Perinteisten tekniikoiden ohella nähdään myös Kirsi Pitkäsen ja Kristiina Korpelan kukka-aiheisiavideoita.

Kukilla on ollut symbolisia merkityksiä taiteessa jo Antiikin ajoista lähtien. Myös kasvien kristillisellä symboliikalla on vahva perinne, esim. valkoinen lilja Neitsyt Marian puhtauden vertauskuvana on paljon käytetty. 1600-luvulla kukka-asetelmista tuli hollantilaisen taiteen erikoisuus, jonka suosio levisi muuallekin. Mutta 1800-luvulle tultaessa kukkataide katsottiin vähempiarvoiseksi lajityypiksi, jota pidettiin soveliaana naistaiteilijoille. Vuosisadan lopulla ranskalaisen ulkoilmamaalauksen ja impressionismin myötä kukat nousivat taas otollisiksi kuvauskohteiksi väriteorioita, tila- ja valovaikutelmia tutkittaessa. Claude Monet'n lumpeet ja Vincent van Goghin auringonkukat ovat länsimaisen taiteen klassikkoteoksia.

Taiteilijan matkassa 17.5.2013 alkaen

Kuopion taidemuseon uudessa perusnäyttelyssä kuljetaan Taiteilijan matkassa. Matka alkaa
Fridolf Weurlanderin ja Ferdinand von Wrightin kuvaamista Pohjois-Savon idyllisissä maisemista menneen Kuopion katujen kautta kohti nykypäivää. Maisemia ihaillessa bongaillaan lintuja, joita von Wrightin veljesten, Matti Karppasen, J.Fr. Tuhkasen ja muiden lintumaalareiden pensseleistä on lennähtänyt taivaalle kokonainen parvi.

Matka paikallisista maisemista jatkuu kohti kansallisromantiikan jylhiä näköaloja ja Halosten
taiteilijasuvun talvikuvauksia. Matkan varrella luodaan katsaus symboliikkaan ja suomalaisen
taidegrafiikan uranuurtajien Akseli Gallen-Kallelan ja Hugo Simbergin teoksiin. Liikuttaessa kohti Eurooppaa väripaletti kirkastuu ja maalaustelineet siirretään ateljeista ulkoilmaan. Matkaa jatketaan valokuvataiteeseen ja nykypäivän metropoleihin.

Taiteilijan matkassa kuljetaan läpi muotokuvagallerian, joka tarjoaa peittelemättömiä ja intiimejä näkökulmia taiteilijoiden sisäiseen maailmaan. Matka jatkuu kohti kubismin kulmikkaita, hajotettuja muotoja ja ekspressionismin sisäisten tuntemusten ilmaisua. Marraskuun ryhmän taiteilijoista näyttelyssä tavataan mm. Tyko Sallinen, Anton Lindforss ja Ilmari Aalto. Matkan päätteeksi astutaan askeleet kohti abstraktia ilmaisua ja poliittisesti kantaa ottavaa 1970-luvun taidetta.

Tutustu Taiteilijan matkassa näyttelyyn liittyvään  opetusaineistoon.

Taiteilijan matkassa tehdään syvempää tuttavuutta taiteilija Juho Rissasen (1873-1950) kanssa. Kirjeiden, valokuvien ja luonnosten kautta tutustutaan tähän kansan keskeltä lähteneeseen savolaiseen kosmopoliittitaiteilijaan.

Suomen taiteen tarina - Ateneumin kiertävä kokoelma 6.10.2017-4.3.2018


Suomen taiteen tarina johdattaa läpi Suomen taiteen kehityskulun 1800-luvun alusta 1960-luvulle. Teemoina ovat maisemamaalaus, henkilö- ja kansankuvaus sekä tärkeät kuvataiteen suuntaukset symbolismi ja modernismi. Ateneumin taidemuseon kokoelmista koottu näyttely tuo Kuopioon sekä klassikoksi nousseita teoksia, mutta myös harvinaisempia poimintoja nimekkäiltä taidemaalareilta ja kuvanveistäjiltä. Maamme vanhimmasta ja laajimmasta taidekokoelmasta kootussa näyttelyssä ovat esillä mm. Wäinö Aaltonen, Fanny Churberg, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Essi Renvall, Tyko Sallinen, Ellen Thesleff ja Sam Vanni.

Kuvanauhan teokset: Pekka Halonen: Tomaatteja (1913). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, Antellin kokoelmat.
Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Pakarinen. //  Tyko Sallinen: Pyykkärit (1911). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, Hovingin kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Aaltonen. //  Fanny Churberg: Kaski, maisema Uudeltamaalta (1872). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, Ahlströmin kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria/Yehia Eweis.

Joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina taidemuseo avoinna klo 10-17

Taidevartit keskiviikkoisin klo 13

Luennot torstaisin klo 18.00:
to 19.10. kirjailija Riikka Ala-Harja
to 9.11. kirjailija Matti Rönkä
to 14.12. Ateneumin taidemuseon amanuenssi Anu Utriainen: Kansankuvaus ja taiteilijoiden muotokuvat
to 11.1.2018 Ateneumin taidemuseon amanuenssi Anne-Maria Pennonen: Kansallismaiseman synty
to 1.3.2018 kirjailija Sirpa Kähkönen