Näyttelykalenteri Näyttelykalenteri

NÄYTTELYT 2018


Kaunista kauhua 16.9.2017-10.2.2018
Näyttelyssä liikutaan tummissa vesissä, hämärän rajamailla ja maailmanlopun tunnelmissa. Esillä olevat teemat: kuolema, pelot ja painajaiset ovat luotaantyöntäviä, mutta samalla myös vaarallisen kiehtovia ja uteliaisuutta herättäviä. Pelot ja pahuus ovat asioita, joita joudumme kohtaamaan ja niiden läpikäyminen on osa elämää. Taide tarjoaa turvallisen ympäristön erilaisten tunteiden ja ajatusten käsittelyyn. Näyttely haastaa ja hirvittää. Uskallatko astua sisään? 

Suomen taiteen tarina – Ateneumin kiertävä kokoelma 6.10.-4.3.2018
Ateneumin taidemuseon kokoelmien klassikot johdattavat läpi Suomen taiteen kehityskulun 1800-luvulta 1960-luvulle kytkien Suomen taiteen tarinan kansainväliseen kehitykseen ja yhteiskunnallisiin tapahtumiin. Maamme vanhimmasta ja laajimmasta taidekokoelmasta kootussa näyttelyssä ovat esillä mm. Wäinö Aaltonen, Fanny Churberg, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Essi Renvall, Tyko Sallinen, Ellen Thesleff ja Sam Vanni.
Huom! Näyttely avoinna ti-la 10-17 , lisäks su 8.10. ja joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 10-17.

Taiteilijan matkassa 17.5.2013-10.2.2018
Kuopion taidemuseon uudessa perusnäyttelyssä kuljetaan Taiteilijan matkassa. Matka alkaa Fridolf Weurlanderin ja Ferdinand von Wrightin kuvaamista Pohjois-Savon idyllisissä maisemista menneen Kuopion katujen kautta kohti nykypäivää.

Taiteilijan katse 1.3.2018 alkaen
Näkökulmia taidemuseon kokoelmiin
Näyttelyn lähtökohtana on taiteilijan katse. Miten taiteilija on eri aikoina katsonut luonto ja ympäristöä, ihmistä ja sisintään? valikoima teoksia suomalaisen kuvataiteen alkuvuosikymmeniltä nykypäivään.

Veljekset von Wright 24.3.-2.9.2018
Kuopion Haminalahdesta kotoisin olevat taiteilijaveljekset Magnus (1805-1868), Wilhelm (1810-1887) ja Ferdinand (1822-1906) von Wright tunnetaan luontoaiheiden, maisemien, asetelmien, ja tieteellisten kuvitusten tekijöinä. Kukin heistä loi oman uransa, mutta yhteistä heille oli intohimoinen kiinnostus luonnon kuvaamiseen. Helsingissä asunut Magnus toimi kulttuurivaikuttajajana, piirustuksen opettajana, eläinten täyttäjänä, kuvittajana ja taidemaalarina. Ruotsiin kotiutunut Wilhelm teki merkittävän uran Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian tieteellisenä kuvittajana. Veljeksistä nuorimman, Ferdinandin, koti pysyi Haminalahdessa. Hän maalasi pitkän uransa aikana useita suomalaisille tutuksi ja rakkaiksi tulleita teoksia ja osallistui ansiokkaasti veljiensä kuvitustöihin. Ateneumin taidemuseon tuottama näyttely on koottu eri taidemuseoiden ja yksityisten keräilijöiden kokoelmista ja se on laajin taiteilijaveljesten näyttely heidän kotiseudullaan vuosikymmeniin.

UPSIDE DOWN
ja muita teoksia Saastamoisen säätiön nykytaiteen kokoelmasta
syksy 2018
Kuopiosta lähtöisin oleva Saastamoisen säätiö juhlii 50-vuotista toimintaansa vuonna 2018. Säätiön taidekokoelmaon maamme merkittävimpiä ja mielenkiintoisimpia. Syksyllä avautuva näyttely esittelee näyttävän valikoiman uusinta suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta.
 

NÄYTTELYT 2017

Seitsemän jättiläistä 23.9.2016-28.1.2017
Näyttelyn keskiössä ovat taiteilijat, joita varten muu näyttelyprosessiin osallistuva koneisto on olemassa. Kuraattori, kuvanveistäjä Villu Jaanisoo, yhdistää seitsemän Kuopion Kuvataiteilijat ry. Ars Liberan taiteilijaa: Antti Immonen, Timo Kokko, Sami Korkiakoski, Seppo Kääriäinen, Ulla-Mari Lindström, Tiina Tanskanen ja Johanna Väisänen.

Pakkaspäivät 8.11.2016-11.3.2017
Pakkaspäivät on näyttely, joka kuvaa kylmän vuodenajan ankaruutta, mutta myös sen kauneutta, unohtamatta ihmistä talviympäristössä. Talvinen luonto on inspiroinut taiteilijoitamme 1800-luvulta alkaen ja pohjolan vuodenaikojen vaihtelu on tarjonnut taiteelle ehtymättömän aihepiirin.

Dream 10.2.-27.5.                     
Näyttely on seikkailu unien ja mielikuvituksen maailmaan, jossa istutaan äänikaapissa, lintuja hoidetaan sairaalassa ja prinsessan mekko on tehty nenäliinoista. Näyttely rohkaisee irrottautumaan totutuista toimintatavoista ja ajattelumalleista ja heittäytymään satumaiseen maailmaan, jossa kaikki on mahdollista.

Flooran päivät 18.3.-2.9.                        
Kevät tuo kukkaset taidemuseon yläkertaan. Kesäisten niittyjen ja värikkäiden kimppujen hehku kuljettaa kohti valoa ja lämpöä. Näyttelyn teoksissa kukkivat orvokit, voikukat, ruusut, liljat ja monet tutut ja tuntemattomammat kukat.

Oi maamme! 9.6.-16.9.
Näyttely haastaa tutkimaan käsityksiä itsenäisyydestä ja suomalaisuudesta. Sen ytimen muodostavat Mika Taanilan, Timo Wrightin ja taiteilijaryhmä Tehonrakentajien lyhytelokuvat, jotka kommentoivat suomalaisuuden myyttiä, mennyttä ja nykyistä. Näyttely on osa Ylen itsenäisyyden juhlavuoden interaktiivista videotaideprojektia. Yle avaa vanhoja arkistofilmejä avoimeen käyttöön ja rohkaisee tekemään niistä omia lyhytelokuvia, joita julkaistaan Teemalla ja Yle Areenassa ja nähdään myös osana Kuopion taidemuseon näyttelyä.