Näyttelyarkisto Näyttelyarkisto

Suomen taiteen tarina - Ateneumin kiertävä kokoelma 6.10.2017-4.3.2018

Suomen taiteen tarina johdattaa läpi Suomen taiteen kehityskulun 1800-luvun alusta 1960-luvulle. Teemoina ovat maisemamaalaus, henkilö- ja kansankuvaus sekä tärkeät kuvataiteen suuntaukset symbolismi ja modernismi. Ateneumin taidemuseon kokoelmista koottu näyttely tuo Kuopioon sekä klassikoksi nousseita teoksia, mutta myös harvinaisempia poimintoja nimekkäiltä taidemaalareilta ja kuvanveistäjiltä. Maamme vanhimmasta ja laajimmasta taidekokoelmasta kootussa näyttelyssä ovat esillä mm. Wäinö Aaltonen, Fanny Churberg, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Essi Renvall, Tyko Sallinen, Ellen Thesleff ja Sam Vanni.

Taiteilijan matkassa 17.5.201-10.2.2018

Kuopion taidemuseon uudessa perusnäyttelyssä kuljetaan Taiteilijan matkassa. Matka alkaa
Fridolf Weurlanderin ja Ferdinand von Wrightin kuvaamista Pohjois-Savon idyllisissä maisemista menneen Kuopion katujen kautta kohti nykypäivää. Maisemia ihaillessa bongaillaan lintuja, joita von Wrightin veljesten, Matti Karppasen, J.Fr. Tuhkasen ja muiden lintumaalareiden pensseleistä on lennähtänyt taivaalle kokonainen parvi.

Matka paikallisista maisemista jatkuu kohti kansallisromantiikan jylhiä näköaloja ja Halosten
taiteilijasuvun talvikuvauksia. Matkan varrella luodaan katsaus symboliikkaan ja suomalaisen
taidegrafiikan uranuurtajien Akseli Gallen-Kallelan ja Hugo Simbergin teoksiin. Liikuttaessa kohti Eurooppaa väripaletti kirkastuu ja maalaustelineet siirretään ateljeista ulkoilmaan. Matkaa jatketaan valokuvataiteeseen ja nykypäivän metropoleihin.

Taiteilijan matkassa kuljetaan läpi muotokuvagallerian, joka tarjoaa peittelemättömiä ja intiimejä näkökulmia taiteilijoiden sisäiseen maailmaan. Matka jatkuu kohti kubismin kulmikkaita, hajotettuja muotoja ja ekspressionismin sisäisten tuntemusten ilmaisua. Marraskuun ryhmän taiteilijoista näyttelyssä tavataan mm. Tyko Sallinen, Anton Lindforss ja Ilmari Aalto. Matkan päätteeksi astutaan askeleet kohti abstraktia ilmaisua ja poliittisesti kantaa ottavaa 1970-luvun taidetta.

Taiteilijan matkassa tehdään syvempää tuttavuutta taiteilija Juho Rissasen (1873-1950) kanssa. Kirjeiden, valokuvien ja luonnosten kautta tutustutaan tähän kansan keskeltä lähteneeseen savolaiseen kosmopoliittitaiteilijaan.

Kaunista kauhua 16.9.2017-10.2.2018

Kaunista kauhua -näyttelyssä liikutaan tummissa vesissä, hämärän rajamailla ja maailmanlopun tunnelmissa. Esillä olevat teemat: kuolema, pelot ja painajaiset ovat luotaantyöntäviä, mutta samalla myös vaarallisen kiehtovia ja uteliaisuutta herättäviä. Pelot ja pahuus ovat asioita, joita joudumme kohtaamaan ja niiden läpikäyminen on osa elämää. Taide tarjoaa turvallisen ympäristön erilaisten tunteiden ja ajatusten käsittelyyn. Näyttely haastaa ja hirvittää. Uskallatko astua sisään?

Kuopion taidemuseon kokoelmista kootun näyttelyn teokset edustavat taiteen eri aikakausia ja tekniikoita. Mukana on niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin taiteilijoita mm. Kaarina Kaikkonen, Markku Kolehmainen, Reijo Kärkkäinen, Kalervo Palsa, Riitta Päiväläinen, Sampsa Sarparanta ja  Julian Schnabel