Näyttelyarkisto 2012 Näyttelyarkisto 2012

Onko koira kotona 14.9.2012-10.3.2013


Nyt Mustit, Rekut ja Turret kumppaneineen temmeltämässä taidemuseossa! Koiria on ikuistettu taiteeseen kautta aikojen, niin uskollisina ystävinä ja perheenjäseninä kuin vapaina kulkureina kaduilla ja kylillä. Näyttelyssä on mukana terhakoita pystykorvia ja valppaita paimenkoiria, lempeitä leikkitovereita ja rentoja loikoilijoita. Esillä on taiteen keinoin tallennettuja havaintoja koirien elämästä ja ominaisuuksista mm. Antti Ojalalta, Tapani Mikkoselta, Tuomo Saalilta, Pentti Sammallahdelta ja Reijo Kärkkäiseltä. Leikkimielistä ja humoristista koirien inhimillistämistä edustavat Hannu Tainan Laulava Lintukoira ja Simo Hannulan koiraperheiden tarinat.

Taiteen Vuoksi 14.9.2012-3.2.2013


Kuopion taidemuseon alakerran täyttävässä näyttelyssä kuljetaan Vuoksen vesistön maisemissa, Pieliseltä ja Kallavedeltä kohti Suur-Saimaata näkymien vaihtuessa taiteilijoiden tulkintojen mukaan. Näyttely kertoo aikakausista, elämästä ja ihmisistä rannoilla ja vesillä. Veden ohella näyttelyssä virtaa myös aika. Se kertoo suomalaisen kuvataiteen jatkumosta 1800-luvun romanttisesta ja naturalisesta maalauksesta 1900-luvun modernismin kautta nykytaiteeseen.

Avarat järvimaisemat, jylhät koskikuvaukset ja rauhaisat järvienrannat ovat suomalaisen maisemamaalauksen klassikkoaiheita. Esillä on kuopiolaisille tuttuja maisemia Kallaveden rannoilta, niin Väinölänniemeltä kuin Puijolta katsottuina. Satamanäkymät ja tukinuittoon liittyvät teokset ilmentävät puolestaan vesistön merkitystä elinkeinon tuojana.

Näyttelyn vanhimpia teoksia ovat Johan Knutsonin ja Elias Muukan 1800-luvun lopulla maalaamat idylliset rantamaisemat ja Aukusti Uotilan jylhä koskikuvaus Lohipato Vallinkoskessa. Korkealta kuvattuja kansallisiksi Suomi-kuviksi miellettyjä avaria järvimaisemia edustavat Eero Järnefeltin Kolinäkymät sekä kuopiolaisen J.Fr. Tuhkasen Maisema Puijolta. 1900-luvun puolivälin modernisteista näyttelyssä ovat mukana Unto Pusa, Helge Dahlman ja Tapani Raittila.

Vuoksen vesistö ei esiinny näyttelyssä pelkästään järvimaisemina, vaan laajemmin taiteen tekemisen innoittajana, syynä maalata. Nykytaiteilijoista vesielementtiä näyttelyssä käsittelevät mm. Antti Immonen, Jaakko Rönkkö, Antti Rönkä, Heidi Vasara, Arto Väisänen ja Johanna Väisänen.

Näyttelyn teokset on koottu Kuopion, Mikkelin, Joensuun ja Etelä-Karjalan taidemuseoiden kokoelmista. Näyttelyyn liittyy julkaisu Taiteen Vuoksi – Kuvataidetta Saimaalta ja Vuoksen vesistön alueelta, jonka artikkeleista ovat vastanneet taidehistorioitsija Riitta Ojanperä Ateneumin taidemuseosta ja kirjailija Hannu Raittila. Julkaisu on saanut tukea Suomen Taideyhdistykseltä.

LOVE 1.6-2.9.2012

Rakkaus on valloillaan tänä kesänä Kuopion taidemuseossa. Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Liberan näyttelyn teemana on rakkaus ja sen nimi on Love. Näyttelyn kahdeksan taiteilijaa ovat Antti Immonen (1973), Sami Korkiakoski (1978), Kristiina Korpela (1949), Ulla-Mari Lindström (1967), Leena Mäki-Patola (1956), Ulla Remes (1970), Riitta Rönkkö (1951) ja Kaisa Törmänen (1952). Heidät valitsi näyttelyn kuraattori taidehistorioitsija ja kriitikko Juha-Heikki Tihinen.

Näyttely levittäytyy Kuopion taidemuseon alakertaan ja on teemansa tavoin monipuolinen. Esillä on veistoksia, keramiikkareliefejä, installaatioita, maalauksia, videoita, kasvihuone, valopiirroksia, posliinia ja ääntä. Moniaistisuus ja erilaisten taiteellisten ilmaisuvälineiden runsaus kertovat rakkauden ihmeellisyydestä ja kapinallisuudesta. Loven taiteilijat käsittelevät teoksissaan rakkauden biologista perustaa, syntiinlankeemusta, viettejä, aisteja, huumaa ja kiitollisuutta. Kaikki esilläolevat teokset ovat valmistuneet tätä näyttelyä varten.

Love näyttelyn nimessä viittaa niin englanninkielen nimitykseen rakkaudesta kuin loveen lankeamiseen, joka liittyy hurmioitumiseen. Rakkauden mahti ja muuntuvuus ovat  olleet kuraattorin ajatuksissa ja hänen taiteilijavalintojensa perusteena. Näyttely kertoo siitä, miten sekä taide että rakkaus muuttavat näkemystämme maailman luonteesta ja avaavat uusia näkökulmia niin arkeen kuin juhlaan. Taiteen ja rakkauden voima perustuu ennakkoluulottomuuteen ja kykyyn muuttaa asioita uudenlaisiksi. Molemmissa tapahtuu hidasta taikuutta, joka ei kunnioita ennakkoluulojamme eikä tunne rajoja.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy samanniminen ja runsaasti kuvitettu julkaisu, johon esseen ja taiteilijaesittelyt on kirjoittanut näyttelyn kuraattori FT Juha-Heikki Tihinen.

Opastukset tiistaisin 5.6., 19.6., 3.7., 17.7., 31.7., 14.8. ja 28.8. klo 14. Pääsymaksun hinnalla.

Aamiainen ruohikolla 1.6.-2.9.2012

Taidemuseon kesänäyttely vie katsojan kulinaaristen taidenautintojen pariin, puistojen ja puutarhojen katveeseen. Otsikon näyttelylle on antanut ranskalaisen taiteilijan Édouard Manet'n (1832-1883) tunnetuin maalaus Aamiainen ruohikolla / Le déjeuner sur l'herbe vuodelta 1863. Se on yksi modernin maalaustaiteen keskeisiä teoksia, mutta herätti valmistuttuaan suurta pahennusta epäsovinnaisuudellaan.

Taiteen historiassa ovat ravintoon ja syömiseen liittyvät ainekset olleet perinteisiä asetelmamaalauksen elementtejä, esimerkkeinä hedelmä-, kala-, riista- ja ateria-aiheet. Vanhojen mestareiden asetelmissa tavoiteltiin illuusiota todellisuudesta, mutta usein niissä oli myös uskonnollista tai moraalista symboliikkaa: Pilaantuneet hedelmät tai kesken jäänyt ateria muistuttivat elämän rajallisuudesta.

Taidemuseon näyttelyssä on esillä runsaasti asetelmia, niin perinteisiä omena- ja sipulisommitelmia kuin tämän päivän laajaa aiheen kirjoa kurkuista ja teepusseista kakkuihin ja mansikkaleivoksiin. Kokoelmista on valittu teoksia suurelta taiteilijajoukolta, jotka ovat käsitelleet näyttelyn teemoja erilaisilla tavoilla. Itseoikeutetusti on mukana Pentti Kaskipuron, "Mestari K:n", keittiöstä peräisin oleva kuvasto makkaroineen, limppuineen ja juureksineen. Iloisiin piknik-tunnelmiin johdattavat mm. Simo Hannula, Mikko Valtonen ja Tommi Toija.

Ruuanlaittoa on usein rinnastettu taiteeseen. Hyvä ateria valmistetaan antaumuksella ja rakkaudella, ja se jaetaan ilolla. Monet taiteilijat ovatkin intohimoisia kokkeja ja kulinaristeja. Suuri taiteilija Paul Gauguin on todennut, että "ruuanlaitossa tarvitaan kevyttä mieltä, jaloa sielua ja suurta sydäntä".

Kimmo ja Noora Schroderus - Maailma 17.2.-20.5.2012

Maailma on erilaisista maisemista ja tapahtumista koostuva suuri veistos. Taidemuseon alakerran lähes kokonaan täyttävässä teoksessa yhdistyvät Noora Schroderuksen (s.1982) tuotannon keskeiset teemat, ihmisfiguurit, luonto ja maisema sekä Kimmo Schroderuksen (s.1970) kiinnostus mekaanisia rakenteita ja kaikkea ihmisen rakentamaa kohtaan.

Taiteilijat ovat työstäneet veistosta vuodesta 2009 alkaen kotipaikkansa Nurmijärven lisäksi Norjassa ja Rovaniemellä. Maailma koostuu sadoista osista, ja sen monipuolisuuden salaisuus on pitkässä toteutusajassa ja toteutuspaikkojen vaihtumisessa. Vuosien kuluessa ja matkamittarin kilometrilukemien noustessa myös ajatuksilla on ollut aikaa kehittyä rauhassa. Hallitun improvisaation tekniikkaa noudattamalla teos on kasvanut moniselitteiseksi koosteeksi, joka muuntuu näyttelypaikkojen mukaan.

Teoksella on omat kotisivunsa osoitteessa www.schroderus.info josta löytyy koko ajan kasvava määrä informaatiota matkan varrella muuttuvasta veistoksesta. Samasta osoitteesta löytyvät myös linkit Noora ja Kimmo Schroderuksen omille kotisivuille, sekä linkki lehdistökuviin.

Prinsessa ja valtakunta 17.2.-20.5.2012

Prinsessan valtakunnassa tunnelma on iloinen ja lapsenmielinen. Siellä viihtyvät eläimet ja satuolennot, puutarha kukoistaa, tivoli ja sirkus ovat aina auki. Kaikilla on hauskaa! Meissä jokaisessa asuu pieni prinsessa tai prinssi. Testaa kumpi sinä olet. Astu sisään valtakuntaan, nauti näyttelyn runsaasta ja värikkäästä maailmasta, valmista itsellesi kruunu ja kokeile miltä tuntuu istua valtaistuimella.