Näyttelyarkisto 2007 Näyttelyarkisto 2007

RENOVATION Paavo Räbinä 21.9.-11.11.2007

Kuopiolaissyntyinen Paavo Räbinä (s.1965) nousi yleisön tietoisuuteen 1990-luvun alussa komeilla viimeistellyillä installaatiollaan. Vuoden nuori taiteilija 1993 näytti poliittisten ja yhteiskunnallisten myllerrysten pyörteisiin joutuneita ihmisiä, vallan ja väkivallan teemoja, yksilön ja yhteisön läpikäymää kipeää muutosprosessia.

Räbinän työskentelytapa on kokenut vuosien kuluessa oman muutosprosessinsa. Hän on opiskeluaikaisista maalauksista ja veistoksellisista esinekoosteista edennyt valokuvien ja videoinstallaatioiden tekijäksi. Tuli eteen vaihe, jolloin taiteilija koki fyysisen kädenjäljen teoksessa rajoittavan puhdasta ilmaisua. Video on välineenä objektiivisempi, sen vie päähuomion tekijästä aiheeseen. Uusimmissakin teoksissa historia ja identiteetti, yksilön ja vallan suhteet ovat taiteilijalle keskeisiä kiinnostuksen kohteita. Usean vuoden asuminen ja työskentely Brysselissä, EU:n sydämessä, on ollut omiaan vain terävöittämään tätä aihekenttää.

Kuopion taidemuseon näyttelyssä on esillä sekä installaatioita 1980- ja 1990-luvuilta, että videoita aivan viime vuosilta. Edelleen on paikallaan siteerata vuoden 1999 Ars Fennica –ehdokkaasta julkaistua tekstiä:

"Paavo Räbinä hallitsee kuvallisen ilmaisun keinot nyanssien sävyttämällä tyylitajullaan. Hänen töilleen on ominaista viileä ja hieman etäinen eleganssi. Kulissinomaisen pinnan alla risteilee kuitenkin vihjeiden tiheä verkosto, joka luo pohjan monitahoisille assosiaatioille. Teosten nimet sisältävät usein herkullista ironiaa, samanaikaisesti ne avaavat ovia itse teosten sisällön tulkitsemiselle." (Pekka Vähäkangas)

POLKASTA BALETTIIN 21.9.-28.10.2007

Tanssiaiheinen näyttely koko perheelle

Rytmiä ja liikettä taiteessa. Näyttelyssä liikutaan lavatansseista balleriinojen maailmaan, steppijuhlista keijukarkeloihin, discotanssia unohtamatta. Löydätkö tanssijoille oikeat tanssikengät? Voit myös itse tutkia ja kokeilla kehon liikekielen mahdollisuuksia esim. varjoteatterin keinoin. Näyttely oli osa syksyn 2007 Kulttuurikaruselli -ohjelmaa.

ILMOJA JA ILMIÖITÄ KUOPION TAIDEMUSEON KESÄSSÄ 26.4.-9.9.2007

"Siinähän se aeka männöö, missä ikäkin kulluu."

Kuopion taidemuseo on mukana Kuopion museon 100-vuotisjuhlassa näyttelyillä, jotka lähestyvät museon juhlanäyttelyn teemoja nykytaiteen keinoin.

EEVA-MAIJA PRIHA: RAKKAUDELLA

Eeva-Maija Priha käsittelee rakkaudella julkisia muotokuvaveistoksia. Pieni intiimi ele, suudelma, lähentää ja lämmittää suhdetta arkiseen kaupunkikuvastoon kuuluviin, lähes huomaamattomiksi vaipuneisiin näköispatsaisiin. Rakkaudella on taiteilijan henkilökohtainen hyvästijättö veistotaiteen historialle.

JAAKKO RÖNKKÖ: SERMI

Kuopiolaisen kuvataiteilijan Jaakko Rönkön teoksissa lähestytään ajallisia ja avaruudellisia ulottuvuuksia. Teokset ovat luontokuvia, mikäli samaksi luonnoksi hyväksytään niin galaktiset purkaukset kuin kukkapenkki tai vaikkapa ihmisen sisäeritys. Paperiin ja viivaan kiteytyy teosten sanoma: ohikiitävät hetket, mielenliikkeet, syventyminen.

NÄKEMISEN HETKI

Petri Eskelinen, Jiri Geller, Henrietta Lehtonen, Jyrki Siukonen, Marko Vuokola

Näkemisen hetki on näyttely ajan ja tilan hahmottumisesta viiden nykytaiteilijan teosten kautta. Jyrki Siukosen kokoama näyttely muistuttaa silmänräpäyksen kaltaisista hetkistä, ajan pysähtymisestä ja katseen tavasta valikoida se, mitä me näemme maailmana. Petri Eskelinen on veistoksessaan rakentanut vertauskuvan hitaille, geologista aikaa mittaaville sykleille, Jiri Geller puolestaan on pysäyttänyt hyökyaallon kesken liikkeen. Marko Vuokola johdattaa katsomaan kahden kuvan välillä kulunutta aikaa. Henrietta Lehtosen ja Jyrki Siukosen installaatiot pakottavat kysymään, mitä oikeastaan näemme ilmiöissä, joilla ei ole tuttua muotoa. Näkemisen hetki –näyttelyn lähtökohta on pikemminkin konkreettinen kuin teoreettinen. Se houkuttelee katsojan pysähtymään paitsi taiteen, myös jokapäiväisen näkemisemme äärelle ja pyytää tarkastelemaan maailmaa hetken ajan uusin silmin.

POIKA JA HENKI. PEKKA KAUHASEN VEISTOKSIA & teoksia Kauhasen kokoelmasta 8.2.-15.4.2007

Pekka Kauhanen kuuluu maamme veistäjien eliittiin. Hänen nimensä nousi otsikoihin viimeistään 1990-luvun taitteessa Urho Kekkosen muistomerkkikilpailun yhteydessä (Suuri aika, 1990, Kajaani). Kuluvana vuonna julkisuudessa on kohistu Espoon Tapiolaan valmistuneesta Taidepoliisista. Se ohjaa liikennettä kohti tuoreinta taiteen pyhättöä, Espoon modernin taiteen museota EMMAa. Taidepoliisin rinnakkaisteos Veljpuol nähdään Kuopion taidemuseossa Pekka Kauhasen veistotaiteen näyttelyssä, joka avataan 8.2.2007.

Kauhasen veistotaidetta nähtiin myös syksyllä 1982 vain pari vuotta aiemmin avatussa Kuopion taidemuseossa. Tuolloin Kauhanen veisti torsoja, koiria ja ihmisfiguureja, pronssisia, kivisiä ja valurautaisia figuureja, joissa vielä näkyi klassinen veistokoulutus. 1990-luvulla oli aika siirtyä abstraktiin ilmaisuun: teräs taipui viivoihin, ornamentteihin ja geometrisiin muotoihin.

Savon sydämestä, Leppävirralta lähtenyt Pekka Kauhanen sai taidekoulutuksensa Limingalla ja Suomen taideakatemian koulussa, ja lisäoppina toimi yli kolmen vuoden jakso kuvanveistäjä Kain Tapperin avustajana. Espoossa, Nallenpolun ateljeetalossa Kauhanen on asunut reilun parin vuosikymmenen ajan. Ateljee on juuri sama, jossa toinen tunnettu savolaisveistäjä Heikki Konttinen valmisteli Veljmies-patsasta Kuopion torille 1950-luvun lopulla. Opiskelutoverit ja ystävät ovat läsnä Kauhasen ateljeetalossa taidekokoelmana. Seiniä peittävät monen tunnetun nykytaiteilijan teokset, näitä ovat mm. Silja Rantanen, Pekka Pitkänen, Martti Aiha, Marjatta Tapiola, Markus Konttinen.

Ahkerana, alati uudistuvana veistäjänä Kauhanen on viime vuosina siirtynyt vähin erin takaisin esittävämpään aihemaailmaan. Mistään näköispatsaista ei kuitenkaan ole kyse, tunnistettavista hahmoista kylläkin: vaateparsista, nukeista, lumiukoista. Näitä teoksia taustoittavat Kuopion taidemuseon näyttelyssä taiteilijan kotikokoelmaan kuuluvat teokset, joita ei aiemmin ole julkisuudessa nähty.

LENTÄVÄLLÄ MATOLLA 16.1.-11.2.2007

Lentävällä matolla -pienoisnäyttelyssä lentävä matto kuljettaa taideteosten kautta itämaisen satumaailmaan. Näyttely on suunnattu erityisesti esikouluryhmille, mutta sovellettavissa kaiken ikäisille.

Tuhannen ja yhden yön taikaa Kulttuurikarusellissa! Kulttuurikaruselli on Kuopion kulttuuripalvelukeskuksen kulttuurikasvatuskokeilu keväällä 2007.

REMBRANDTIN GRAFIIKKAA 1.12.2006-15.4.2007

Leonardo Da Vilhun säätiön kokoelmista

Taidemuseon kahvilassa on esillä Rembrandt van Rijnin, hollantilaisen barokkitaiteilijan grafiikkaa; Rembrandtin syntymästä on kulunut 400 vuotta. Teokset kuuluvat Leonardo Da Vilhun säätiön kokoelmaan, joka on talletettu Kuopion taidemuseoon.

MUUSAT JA MADONNAT 1.12.2006 - 9.4.2007

Teoksia taidemuseon kokoelmista

Yläkerrassa nähdään Muusat ja madonnat, naisen rooli perheen ytimessä sekä monen taideteoksen taustalla. Muusa, nimi joka kreikkalaisessa tarustossa tarkoitti taiteiden ja tieteiden haltijatarta, on saanut meidän aikanamme merkityksen taiteiden innoittaja – erityisesti taiteilijan työtä innoittava nainen. Madonnalla tarkoitetaan perinteisesti Neitsyt Mariaa, mutta myös nuorta, lempeää äitiä. Omat muusansa ja madonnansa esittelevät näyttelyssä esim. Leo Leskinen, Åke Mattas, Tapani Raittila, Anita Snellman ja Rafael Wardi.