Leonardo Da Vilhun kokoelma Leonardo Da Vilhun kokoelma

Leonardo Da Vilhun kokoelma

Kuopiolaissyntyisen taiteilijan Risto Vilhusen, (s. 1945) "Vilhun", taiteen keräämisen lähtökohtana on ollut kiinnostus ja arvostus muiden taiteilijoiden työtä kohtaan. Kokoelmaan kuuluu etupäässä piirrostaidetta ja grafiikkaa suomalaisilta nykytaiteilijoilta. Joukossa on myös merkittävää kansainvälistä taidetta.  

Vilhusen taidekokoelmaa hallinnoinut Leonardo Da Vilhun säätiö lakkautettiin vuonna 2010 ja tallennuksena olleet teokset lahjoitettiin Kuopion taidemuseolle.

Risto Vilhunen on kerännyt kokoelmaansa noin 4200 teosta, joista tähän mennessä noin 3500 on siirtynyt Kuopion taidemuseolle. Lyhyessä ajassa merkittäväksi ja mittavaksi kasvanut kokoelma on osoitus intohimoisesta suhtautumisesta taiteeseen. Ostojen lisäksi Vilhunen on kartuttanut kokoelmaansa vaihtamalla omia maalauksiaan muiden taiteilijoiden teoksiin. Useat taiteilijat ovat myös lahjoittaneet isojakin teosmääriä kokoelmaan.

Teokset vasemmalta: Antti Ojala, Risto Vilhunen, 1973. Robert Stigell, Aamulla, 1896. Rembrandt van Rijn, Jan Uytenbogaert, kullanpunnitsija, 1639